Asunnon itsemyynti

Miten varaudut asuntosi itsemyyntiin. Myös ostajalle infoksi, mitä ja mistä asioista kannattaa kysyä.

Paperitöitä ja perehtymistä

Hanki kaikki vaadittavat asiapaperit ja ota niistä ostajille annettavia kopiota. Kannattaa kysyä osakehuoneiston papereita hankkiessasi, pystyykö isännöitsijä lähettämään tarvittavat paperit myös sähköisinä. Jos ostaja haluaa paperit sähköpostilla, niin samalla saat hänen yhteystietonsa ja voit kysellä jälkikäteen myös kiinnostusta tarjouksen tekemiseen.

Kerrostalohuoneistoa myydessä kannattaa harkita vähintään kosteusmittauksen teettämistä. Rivi- tai paritaloon sekä erillistaloon on syytä tehdä kuntotarkastus. Myös Kauppaturvanottamista kannattaa harkita, etenkin jos taloyhtiö on vanhaa tuotantoa.

Ennen esittelyä. Tutustu itse kaikkiin asiapapereihin huolella. Tee myynti-ilmoitus nettiin. Kannattaa lisätä ilmoitus myös valtakunnalliseen palveluun kuten  esimerkiksi oikotie.fi. Tee ilmoitus huolella ja julkaise vasta kun ilmoituksessa on kaikki haluamasi kuvat sekä ensimmäisen esittelyn ajankohta. Monet seuraavat uusien kohteiden markkinoille tuloa hakuvahdin avulla ja he eivät välttämättä käy katsomassa ilmoitustasi uudestaan, sillä monella alueella uusia kohteita tulee jatkuvasti. On tärkeää, että saat mahdolliset ostajat heti kiinnostumaan kuvien ja tekstin perusteella ja he lisäävät esittelyajan heti kalenteriinsa. Esittelyaikaa ei kannata laittaa viikkoa kauemmaksi.

Osakehuoneiston asuntoesittely ja mitä asiapapereita on varattava

 • Isännöitsijäntodistus
 • Yhtiöjärjestys
 • Viimmeisin vahvistettu tuloslaskelma – tase ja talousarvio kuluvalle vuodelle ja seuraavalle, jos sellainen on olemassa. Toimintakertomus.
 • Mahdollinen yhtiökokouskutsu
 • Energiatodistus
 • Huoneiston pohjakuva
 • Kunnossapitotarveselvitys
 • Mahdollinen huoneiston kuntokartoitus sekä kiinteistön kuntotarkastus jos sellainen on tehty ja saatavissa isännöitsijältä.
 • Tietoa lähialueen kaavoituksesta.
 • Radonmittausraportti, jos tehty. (linkki STUK, Suomen radonmittaukset)
 • Huoneiston asbestikartoitusraportti. Kysy myös isännöitsijältä, onko sellainen tehty yhtiössä.
 • Mikäli olet tehnyt remonttia, siitä dokumentit sekä  edellisten omistajien antamat vastaavat dokumentit.
 • Vaikket välttämättä tarvitse erillistä esitettä asunnostasi, niin tee se silti ja ole tarkkana tehdessäsi sitä. Esitteestä kannattaa lisätä maininta kauppakirjaan. Luettele vähintään huoneiston varustus. Muista mainita myös huoneiston ja taloyhtiön positiivisten puolien lisäksi myös kaikki havaitsemasi huoneiston koneiden viat, parketin reiät ja muut ostajan kannalta merkittävät asiat. Mikäli ostajalla ei ole mahdollisuutta tutustua asunnon kaikkiin tiloihin ja pintoihin esittelyssä, niin lähtökohtaisesti hän olettaa niiden olevan kunnossa. Taloyhtiön autopaikkojen varaustilanne. Mainitse myös jos taloyhtiössä on taloyhtiöllä tai osakkailla on etuosto-oikeus. Jos asunto myydään vuokrattuna mainitse myös vuokran suuruus, vuokrasopimuksen kesto ja sitovuus.

Mikäli omistat esittelemästäsi huoneistosta vain osan, edustat yhtiötä, kuolinpesää tai esittelet kaverisi puolesta, sano se tarjouksen antajalle. Mikäli ostaja tarjoaa pyyntöhinnan et voi hyväksyä sitä, ilman kaikkien myyjien mielellään kirjallista lupaa. Ota kirjallinen lupa muilta omistajilta tarjouksen vastaanottamista varten ja sovi samalla käsirahan vastaanottamisesta sekä tarjouksen hyväksymismenettelystä.

Valmistaudu esittelyyn siivoamalla huolella. Tee etukäteen ostotarjouspohja.

Esittelyssä anna kiinnostuneiden katsoa rauhassa. Ole valmis vastaamaan esiin nouseviin kysymyksiin tarvittaessa.