Hinta-arvio asunnosta

Myyt itse tai käytät kiinteistönvälittäjää

Kiinteistönvälittäjä selvittää toteutuneet hinnat erillisestä kiinteistönvälittäjien kauppahintapalvelusta. Myös Aran hintatietopalvelusta löytyy toteutuneita kauppahintoja. Toteutuneet kauppahinnat ovat hyvä apu, jos alueella ei juuri samaan aikaan ole myynnissä vastaavia asuntoja/kiinteistöjä. Toteutuneita hintoja ei kannata seurata liian tarkasti, sillä ne eivät kerro kohteen todellista kuntoa ja muita yksilöiviä tietoja kuten esim. taloyhtiön kunto, tulevat remonttitarpeet ym. Osakehuoneistoa myydessä löytyy esimerkiksi oikotie.fi palvelusta melko kattavasti taloyhtiöiden julkinen ”talosivu”, josta voit katsoa myös oikotiellä olleiden ilmoitusten hintapyyntöjä markkinointiaikoineen. Ehkä kuitenkin tärkein mittari on vastaavien myynnissä olevien asuntojen hintapyynnöt ja kuinka paljon vastaavia asuntoja on myynnissä alueella sekä samassa taloyhtiössä. Kannattaa muistaa, ettei edes naapurien samaan aikaan myyntiin laittamien täysin vastaavien asuntojen toteutunut kauppahinta yleensä ole täsmälleen sama.

Toteutuneeseen hintaan vaikuttaa lopulta moni seikka:

  • Asunnon kunto esittelyssä: asunnon siisteys, onko asunnossa tupakoitu. Asuntoa myydessä myydään kodin tuntua ja ellei sitä löydy se näkyy hinnassa.
  • Vapautuminen ostajan käyttöön.
  • Myyjän taito kohteen kokonaismarkkinoinnissa. Tavoittaako myyjä asunnon markkinoinnillaan oikean ostajan. Saako kohteen ostaja myynti-ilmoituksesta mielestään oikean kuvan, joka vaikuttaa tulleeseen tarjoukseen. Kuinka hyvin myyjä osaa kiinnittää huomion esittelyssä kiinnostuneisiin ostajiin ja pyytää heiltä tarjousta; se mahdollinen ostaja menee katsomaan todennäisesti vielä muitakin asuntoja vielä esittelysi jälkeen. Saako ostaja mielestään selkeitä vastauksia kysymyksiinsä. Myyjän on syytä perehtyä riittävästi asunnon/kiinteistön tietoihin pystyäkseen antamaan vastauksen kiinnostuneille ostajille. Myyjän pitää myös pystyä perustelemaan hinta ja oma näkemyksensä vastatarjouksesta.

Ostajalle on tärkeää saada tunne, että asunnon hintapyyntö on oikea. Ostaja perustaa yleensä näkemyksensä alueella muihin myynnissä oleviin muihin kiinteistöihin/asuntoihin. Mikäli kyseessä on hyvin yksillöllinen asunto sijainnin, pohjaratkaisun, kunnon tai arkkitehtuurin puolesta, kannattaa vakavasti harkita arvion kysymistä muutamalta kiinteistönvälittäjältä. Heillä saattaa olla jo tiedossa  ostajia joilla on eritystoiveita ja valmius maksaa toiveidensa mukaisesta asunnosta.